V prípade potreby rezervácie či iných informácii o našom podniku volajte prosím na tel. číslo 0949 799 966.

KOCÚR KÁVA & BISTRO

M. R. Štefánika 1046/66 | 036 01 Martin

Image Alt

Káva

ČERSTVO PRAŽENÁ KÁVA

d
Pražíme výberovú kávu z celého sveta
Výberová sa môže nazývať káva, ktorá získa 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačujú sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Unikátna chuť je výsledkom mnohých faktorov, ako je dlhá doba zrenia, starostlivý zber zrelých plodov a starostlivo pri spracovávaní zŕn.
Výberovú kávu je často poznať najmä podľa informácii uvedených na obale produktu. K tým najdôležitejším patrí zem a región, odkiaľ káva pochádza. Ďalšími dôležitými údajmi, ktoré hrajú významnú úlohu pri orientácii kupujúceho, sú informácie o dátume praženia, spôsobu spracovania (sušení) kávových čerešní, stupni praženia a chuťovým profilom.
Obdarujte seba aj svojich blízkych čerstvou kávou tej najvyššej kvality z našej pražiarne. Teraz aj z pohodlia domova.
  • Coffea arabica tiež známa ako arabská káva, „kávový ker Arábie“, „horská káva“ alebo „káva arabica“, je druh kávy. Verí sa, že ide o prvý druh kávy, ktorý sa má pestovať, a je dominantným kultivarom, ktorý predstavuje asi 60% globálnej produkcie. Káva vyrobená z (menej kyslého, horkejšieho a vysoko kofeínového) zrnka robusty tvorí väčšinu zvyšnej produkcie kávy. Káva arabica bola prvýkrát nájdená v Jemene a dokumentovaná 12. storočím.

  • Praženie kávy transformuje chemické a fyzikálne vlastnosti zelených kávových zŕn na pražené kávové výrobky. Proces praženia vytvára charakteristickú chuť kávy tým, že spôsobuje zmenu chuti zelených kávových zŕn. Nepražené zrná obsahujú podobné, ak nie vyššie hladiny kyselín, bielkovín, cukrov a kofeínu ako tie, ktoré sa pražia, ale chýba im chuť pražených kávových zŕn kvôli Maillardovi a iným chemickým reakciám, ktoré sa vyskytujú počas praženia.

  • Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii, obvykle súvisiaca s celým dodávateľským reťazcom, ktorá používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa. Prvýkrát tento termín použila v roku 1974 Erna Knutsen vo vydaní časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Spoločnosť Knutsen použila špeciálnu kávu na popísanie zŕn najlepšej príchute, ktoré sa vyrábajú v špeciálnych mikroklimatoch.

Referencie

a

Krásna kaviareň s dušou. Skvelé čapované pivká vlastnej výroby,veľký výber koláčikov aj vegánske. Veľký výber limonád a kávičiek-možnosť výmeny mlieka aj za mandľové alebo bezlaktózové. Možnosť zakúpiť si praženú kávičku aj domov .

Dominika , Júl 2020

Odporúčam jednoznačne, o káve veľa vedia, robia to s úsmevom na perách, atmosféra na nezaplatenie. Vlastná pražiarnička je veľké +. Odporúčam, určite sa vrátim.

Miroslav , Jún 2020

Výborná káva z vlastnej pražiarne. Príjemné prostredie, posedenie. Skvelá obsluha, ktorá vždy rada poradí. Odporúčam.

Dušan , Január 2021

Kaviareň v historickej budove s originálnym a vkusným interiérom. Výborná káva z vlastnej pražiarne, široká ponuka pív z remeselných pivovarov a kvalitných destilátov, domáce limonády, punče a dezerty, milý personál. Žiadny bezduchý priestor, naopak, podnik s charakteristickou atmosférou a geniom loci.

Lukáš , jún 2019

Tento podnik sa stal srdcovou záležitosťou najmä kvôli skvelej ponuke pív z remeselných pivovarov, drinkov a nespočetného množstva alkoholu, no predovšetkým kvôli ľuďom v ňom. Dokonalé miesto na posedenie s priateľmi pri výbornej praženej káve, ktorá zvykne rozvoniavať v celej budove a krásne tak dotvára autentickú atmosféru historickej budovy. Večer toto miesto ožíva a jeho kvalitu potvrdzuje preplnený bar plný spokojných zákazníkov.

Martina , november 2018

Skvelá káva, príjemné prostredie, vynikajúce zákusky a šikovná obsluha. Navyše aj vlastná pražiareň kávy. Čo viac dodať? Tentokrát vyskúšame El Salvádor.

Michal , jún 2020