ČERSTVO PRAŽENÁ KÁVA
Pražíme výberovú kávu z celého sveta
Výberová sa môže nazývať káva, ktorá získa 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačuje sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Unikátna chuť je výsledkom mnohých faktorov, ako je dlhá doba zrenia, starostlivý zber zrelých plodov a starostlivo pri spracovávaní zŕn.
Ako spoznám kvalitnú kávu?
Výberovú kávu je často poznať najmä podľa informácii uvedených na obale produktu. K tým najdôležitejším patrí zem a región, odkiaľ káva pochádza. Ďalšími dôležitými údajmi, ktoré hrajú významnú úlohu pri orientácii kupujúceho, sú informácie o dátume praženia, spôsobu spracovania (sušení) kávových čerešní, stupni praženia a chuťovým profilom.
Obdarujte seba aj svojich blízkych čerstvou kávou tej najvyššej kvality z našej pražiarne. Teraz aj z pohodlia domova.
-
Arabica vs robusta
Coffea arabica tiež známa ako arabská káva, „kávový ker Arábie“, „horská káva“ alebo „káva arabica“, je druh kávy. Verí sa, že ide o prvý druh kávy, ktorý sa má pestovať, a je dominantným kultivarom, ktorý predstavuje asi 60% globálnej produkcie. Káva vyrobená z (menej kyslého, horkejšieho a vysoko kofeínového) zrnka robusty tvorí väčšinu zvyšnej produkcie kávy. Káva arabica bola prvýkrát nájdená v Jemene a dokumentovaná 12. storočím.
-
Praženie kávy
Praženie kávy transformuje chemické a fyzikálne vlastnosti zelených kávových zŕn na pražené kávové výrobky. Proces praženia vytvára charakteristickú chuť kávy tým, že spôsobuje zmenu chuti zelených kávových zŕn. Nepražené zrná obsahujú podobné, ak nie vyššie hladiny kyselín, bielkovín, cukrov a kofeínu ako tie, ktoré sa pražia, ale chýba im chuť pražených kávových zŕn kvôli Maillardovi a iným chemickým reakciám, ktoré sa vyskytujú počas praženia.
-
Výberové zrná kávy
Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii, obvykle súvisiaca s celým dodávateľským reťazcom, ktorá používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa. Prvýkrát tento termín použila v roku 1974 Erna Knutsen vo vydaní časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Spoločnosť Knutsen použila špeciálnu kávu na popísanie zŕn najlepšej príchute, ktoré sa vyrábajú v špeciálnych mikroklimatoch.