V prípade potreby rezervácie či iných informácii o našom podniku volajte prosím na tel. číslo 0949 799 966.

KOCÚR KÁVA & BISTRO

M. R. Štefánika 1046/66 | 036 01 Martin

s

Kocúr káva & bistro

Výberové zrná

Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii, obvykle súvisiaca s celým dodávateľským reťazcom, ktorá používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa. Prvýkrát tento termín použila v roku 1974 Erna Knutsen vo vydaní časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Spoločnosť Knutsen použila špeciálnu kávu na popísanie zŕn najlepšej príchute, ktoré sa vyrábajú v špeciálnych mikroklimatoch.
Špeciálna káva súvisí s farmármi a pestovateľom, čo je známe ako tretia vlna kávy, najmä v celej Severnej Amerike. To sa týka moderného dopytu po káve výnimočnej kvality, a to tak farmovej, ako aj varenej, s výrazne vyšším ako priemerným štandardom.
Všeobecne prijímanou definíciou špeciálnej kávy je káva, ktorá získala 80 alebo viac bodov na 100-bodovej škále Coffee Review. Hodnotenie kávy od 90 do 100 je hodnotené vynikajúco, káva s skóre 85-89,99 je klasifikovaná ako výborná, zatiaľ čo hodnotenie kávy od 80 do 84,99 je hodnotené veľmi dobre.
Špeciálna kávová asociácia má sériu podrobnejších špecifikácií (SCA je zväzom Americkej špeciálnej kávovej asociácie (SCAA) a Európy (SCAE). SCA stanovuje štandardy pre špeciálnu kávu v každej fáze výroby kávy vrátane povolených chýb v zelených zrnách, štandardov vody a sily varenia. SCA tiež stanovuje jasné štandardy v procese triedenia kávy. Minimálnou požiadavkou na špeciálnu kávu je počet defektov: aby sa káva považovala za špecialitu, musí mať 0 až 5 defektov na každých 350 gramov mletých zŕn.
Aj keď existujú rôzne definície špeciálnej kávy podľa rôznych medzinárodných organizácií, existuje všeobecná akceptácia súboru troch minimálnych požiadaviek: káva mala byť ručne zbieraná selektívnym zberom zrelých zŕn s hodnotením 80 alebo viac, maximálne 5 defektov na 350 gramov.
Káva sa všeobecne pestuje v „fazuľovom páse“ medzi obratníkmi raka a kozorožcom, ktoré vytvárajú tropické podnebie potrebné na to, aby sa stromom darilo. Špeciálna káva sa zvyčajne pestuje na troch kontinentoch: Južná a Stredná Amerika, Ázia a Afrika.

Zdroj: Wikipedia.com